Dolar 34,2367
Euro 37,8102
Altın 2.925,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30 °C
Parçalı Bulutlu

Diyette Tuz Kullanımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

04.05.2023
41
A+
A-
Diyette Tuz Kullanımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok kişi diyet yaparken tuz tüketimini tamamen kesmenin daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Ancak vücudumuzdaki elektrolitleri dengelemek için belirli bir oranda tuz tüketmemiz gerekiyor. Tuzsuz diyetler, vücudun su dengesini bozarak böbreklerin çalışmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle tuz tüketimimizi tamamen kesmek yerine, belirli bir oranda tüketmeye özen göstermeliyiz.

Birçok diyetisyen yemeklere az tuz eklemenin yeterli olacağını söylüyor. Ancak tuz kaynağına da dikkat etmek önemlidir. Hazır soslar, pizza, cips, kraker ve diğer işlenmiş gıdalarda, gizli tuz miktarı yüksek olabilir. Bu nedenle evde yemek yaparken tuz eklerken ölçülü davranmalı, olabildiğince işlenmemiş ve doğal gıdaları tercih etmeliyiz.

Bazı kişiler, tuz kullanmadan hazırlanan yemeklerin lezzetsiz olduğunu düşünürler. Ancak lezzeti sadece tuzdan alan bir yemek, sağlıklı değildir ve zorunlu değildir. Baharatlar, otlar, limon, sirke, tarçın ve diğer doğal tatlandırıcılar da yemeklerimize lezzet katabilirler. Bu nedenle tuz kullanımını azaltarak, farklı lezzetler keşfetmeyi denemeliyiz.

Yanlış Bilinenler:

Diyet yaparken tuz tüketimi konusunda pek çok yanlışa düştüğümüzü biliyor muydunuz? Tuz tüketimi vücudumuzdaki elektrolitlerin dengeye gelmesi ve fonksiyonlarını sürdürebilmesi için belirli bir oranda tüketilmesi gerekmektedir. Ancak alımının fazla olması pek çok sağlık problemine yol açabilir.

Diyet yaparken tuz tüketimini tamamen kesmek, tuzsuz beslenmek daha sağlıklı olacak diye düşünmek bir yanılgıdır. Tuzsuz beslenmek, lezzetsiz yemekler yapmak anlamına gelmez. Baharatlar ve doğal tatlandırıcılar kullanarak yemeklerimize lezzet katabiliriz.

Yemeklere az tuz ekleme konusunda da dikkatli olmalıyız. Tuzun gizli miktarı işlenmiş gıdalarda, hazır soslarda ve diğer pek çok gıda maddesinde yüksek olabiliyor. Bu nedenle yemeklerimize eklediğimiz tuz kadar tuzun kaynağına da dikkat etmeliyiz.

Doğru bilinenler arasında ise tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günlük olarak en fazla 5-6 gram tuz tüketimi önerilmektedir. Ayrıca tuz tüketimi konusunda da bilinçli davranmak gerekiyor. İşlenmiş gıdaların etiketlerinde gizli tuz miktarı belirtiliyor. Bu nedenle tüketilen gıdaların etiketleri okunarak tuz alımı kontrol altında tutulabilir.

Diyette tuz tüketimi konusunda doğru bilgiyi edinmek ve bu bilgi doğrultusunda hareket etmek sağlık açısından son derece önemlidir. Tuz tüketimini kontrol altında tutarak sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz.

Beslenme Botu
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.